Ongeveer 4 op de 10 kinderen krijgt een beugel. Heeft het zin je hiervoor aanvullend te verzekeren? En waarop moet je letten bij het kiezen van de beste polis?
De verkoop van beugels is de afgelopen jaren gestegen. Omdat een beugel niet goedkoop is, is het verstandig goed na te denken over de financiering, voor je je kind in het gips laat happen. Is de beugel bedoeld voor een volwassenen, dan zul je de beugel vrijwel geheel uit eigen zak moeten betalen.
Op welke kosten moet je globaal rekenen? En wat kun je verwachten van je zorgverzekeraar? Tien vragen over de vergoeding van een beugel.
1. Wat kost een beugel?
Om te beginnen met het goede nieuws: de tarieven voor orthodontie zijn de afgelopen jaren met circa 32 procent gedaald. Desondanks hebben orthodontisten hun omzet niet zien dalen. Dat komt omdat de verkoop van duurdere beugels, die wat comfortabeler en minder zichtbaar zijn, is toegenomen.
Hoeveel jij kwijt bent, hangt af van het soort beugel en de duur van de behandeling. Gemiddeld moet je rekenen op tussen de 2.000 en 3.000 euro. Elke orthodontist rekent dezelfde tarieven, want deze zijn landelijk vastgesteld. Een overzicht vind je hier.
2. Is er keuze?
Dat de tarieven gelijk zijn, betekent niet dat je geen invloed hebt op de uiteindelijke prijs. Annelies van Dijk, woordvoerder van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert om niet op voorhand akkoord te gaan met het voorstel van de orthodontist. "Wees je er altijd van bewust dat je als consument een keuze hebt. Laat de orthodontist uitleggen waarom hij deze beugel nodig vindt en informeer naar goedkopere alternatieven. Maak vervolgens een afweging tussen kosten en baten."
Het is volgens Van Dijk niet vreemd om bij meer orthodontisten te rade te gaan, zodat je de opties kunt vergelijken. "Als je een badkamer laat aanleggen, bezoek je ook verschillende sanitairwinkels. Waarom zou je dat niet doen met zoiets belangrijks als een beugel?"
3. Is een offerte verplicht?
Een orthodontist is verplicht om een offerte af te geven voor behandelingen die duurder zijn dan 250 euro. Maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd. Uit het tijdelijke meldpunt Orthokosten dat de Consumentenbond, de NZa en tv-programma De Monitor afgelopen voorjaar optuigden, bleek dat ruim een kwart van de ondervraagden nooit een offerte had ontvangen.
Maakt jouw orthodontist geen aanstalten hiertoe, vraag dan zelf om een gespecificeerde offerte, met een stappenplan, zodat je weet wat je krijgt en hoe lang de behandeling duurt. De offerte biedt ook de mogelijkheid om achteraf te controleren of de behandeling en factuur overeenkomen met de gemaakte afspraken.
"Bedenk wel dat de uiteindelijke kosten iets kunnen afwijken van de offerte", waarschuwt Van Dijk. "De behandeling vordert bij de ene patiënt nu eenmaal sneller dan bij de ander. Ook dat moet de orthodontist met jou bespreken."
4. Valt orthodontie onder de basisverzekering?
In tegenstelling tot tandartskosten vallen de kosten voor orthodontie buiten het basispakket. Alleen als er sprake is van een zeer ernstige groei- of ontwikkelingsstoornis van de kaak, tanden of mond, kun je aanspraak maken op een uitkering.
Voor een vergoeding voor een beugel heb je dus bijna altijd een aanvullende verzekering nodig. Je kunt je kind meeverzekeren met de ouder. Dit is vaak gratis.
5. Wanneer moet ik beginnen?
Orthodontie voor volwassenen wordt niet of nauwelijks vergoed. Omdat een behandeling vaak enkele jaren duurt en de vergoeding fors daalt of zelfs stopt zodra je kind achttien wordt, is het belangrijk tijdig met de behandeling te beginnen.
Houd er ook rekening mee dat de meeste verzekeraars een wachttijd van een jaar hanteren, om misbruik te voorkomen. Dit betekent dat je enige tijd verzekerd moet zijn voor je in aanmerking komt voor een vergoeding.
6. Welke van de twee smaken neem ik?
Bij sommige verzekeraars valt orthodontie onder de tandartsverzekering. Bij andere verzekeraars is het ondergebracht bij de gewone aanvullende verzekering, waaronder ook zaken vallen als fysiotherapie, een bril, alternatieve geneeswijzen en anticonceptie. Bekijk welke polis het best aansluit bij jouw situatie en de zorg die jij nodig hebt.
7. Hoe duur is de verzekering?
Meestal valt orthodontie onder de duurste aanvullende verzekering. De kosten lopen uiteen van 10 tot 60 euro per maand.
8. Wat krijg ik vergoed?
Deze premie moet je uiteraard afzetten tegen de geboden dekking. Uit een rondgang langs verzekeraars blijkt dat de vergoeding uiteenloopt van 500 tot 2.500 euro voor kinderen tot 18 jaar. Ligt de dekking onder de 2.000 euro, dan is de kans dus groot dat je aan het eind van de rit een deel zelf moet betalen. Er zijn ook verzekeraars die een percentage van de kosten vergoeden. Dit varieert van 75 tot 100 procent.
9. Wat is verstandiger: vast bedrag of per jaar?
De meeste partijen hanteren een maximale vergoeding voor de totale verzekeringsduur. Sommige verzekeraars hanteren een maximumbedrag per jaar. Omdat de kosten van de behandeling meestal niet gelijkmatig zijn verdeeld, pakt dit in de praktijk vaak ongunstig uit. Je loopt dan het risico dat je het ene jaar onder het maximum blijft, maar het andere jaar moet bijbetalen.
10. Heeft verzekeren zin?
Met een simpele rekensom kun je uitrekenen of een verzekering loont. Kies je voor een polis met een premie van 30 euro per maand, dan betaal je gedurende drie jaar (één jaar wachttijd plus twee jaar beugel) 1.080 euro, om in aanmerking te komen voor een vergoeding van 2.000 euro. Verzekeren pakt dan per saldo gunstig uit; helemaal als je ook gebruik maakt van andere behandelingen die uit deze polis worden vergoed.
Betaal je 60 euro per maand, dan ben je over een periode van drie jaar 2.160 euro kwijt en valt nog te bezien of het de moeite waard is.
Voor volwassenen heeft het vrijwel nooit zin om je apart voor orthodontie te verzekeren, omdat de dekking doorgaans een stuk lager is (hooguit 500 euro). Bij sommige verzekeraar krijg je zelfs helemaal niks vergoed.